Tips en tops voor het leggen van EPDM

Redactie RedFox
22-03-22

Tip 1: EPDM - voor welke toepassingen?

Onze EPDM-dakbedekking wordt voornamelijk gebruikt op platte daken, te denken aan garages, dakkapellen, aan- en nieuwbouw, veranda, bedrijfshallen, tuinhuizen, caravans, dakgoten enz... EPDM is elastisch, UV-bestendig en heeft een levensduur van wel 50 jaar! Een totaaloplossing om uw dak waterdicht te krijgen. Het EPDM is 1,14 mm dik en heeft een rekpercentage van 400%. Ons EPDM is praktisch zonder talkpoeder en zeer goed te verlijmen met een EPDM-contactlijm.

Tip 2: Check het bouwmateriaal waarop EPDM-folie wordt verlijmd

EPDM kan gebruikt worden op diverse materialen c.q. ondergronden zoals hout, gecacheerde PIR/Purisolatie, beton, metselwerk, aluminium, zink en lood. De ondergrond moet uiteraard wel voldoende goed zijn en het dak moet wel belastbaar zijn voor EPDM (ook al is EPDM een licht materiaal, het is goed dit te checken bij uw dak).

Tip3: Zorg voor een goede voorbereiding van de ondergrond

Voor een goede verwerking van het EPDM dient u de ondergrond vrij maken van stof, vuil, vocht, scherpe delen, vet en andere materialen die schade kunnen toebrengen aan de EPDM-dakbedekking of een belemmering kunnen vormen voor de optimale hechting van de EPDM-contactlijm.

Tip 4: Tips om EPDM op het dak aan te brengen

Vouw of rol de EPDM-dakbedekking uit over het dak. Zorg ervoor dat de folie over het dak wordt verdeeld en het EPDM aan alle zijdes genoeg over de opstaande randen ligt. Praktische tip: laat de dakbedekking circa 30 tot 60 minuten rusten/liggen, zodat deze wat soepeler wordt. Vouwen in de EPDM-folie trekken steeds meer bij in de loop van de verwerking, doordat het EPDM steeds soepeler wordt.

Tip 5: Verlijm EPDM met goede contactlijm

Het beste kunt u allereerst de lange zijden het EPDM circa 50 cm terugslaan en daarna slaat u de korte zijde ook terug. U zult zien dat de helft van het dak nu openligt en de zijkanten te belopen zijn. U kunt het beste vanuit het midden lijmen, door professionele contactlijm op zowel het EPDM als op de ondergrond aan te brengen. Wij adviseren steeds stukken van circa 1 meter te doen. De lijm kan mooi drogen met een droogtijd van circa 5 à 7 minuten. Praktische tip: de lijm mag niet nat zijn. U kunt dit testen door met uw vingers te voelen wanneer u denkt dat de lijm droog is.

Tip 6: Verwerk EPDM naar opstaande randen

Wanneer het eerste gedeelte gelijmd is, kunt u het beste de andere zijde van het EPDM terug slaan. Daarna kunt u de lange en korte zijden lijmen, naar de opstaande rand toe. Belangrijkste tip: eerst het vlakke dak verlijmen en dan pas de opstaande randen.

Verwerk het EPDM tegen de opstaande rand aan en breng dan het EPDM dan omhoog, zodat de opstaande rand bekleed wordt. Rol dit verder aan met een speciale aandrukroller.

Tip 7: Voorkom lekkages, maak een binnenhoek

Voorkom lekkages. In dit geval: niet knippen, maar vouwen. U ziet vrij snel dat het EPDM in de hoeken bij elkaar gaat komen. Maak hier een puntzak van het EPDM en lijm dit verder vast bovenop de opstaande rand met de bijgeleverde contactlijm. Hoe u dit kunt doen, kunt u terug kijken op ons youtubekanaal, in de tutorial over binnenhoeken.

Tip 8: Hemelwaterafvoer verwerken

In het pakket wordt een ronde hemelwaterafvoer voor verticale afvoer naar beneden of een stadsuitloop rechthoekig voor de zijkant bijgeleverd. U kunt het beste als volgt te werk gaan:

  • Bepaal de plaats van de afvoer en teken deze af.
  • Maak een gat, lijm het EPDM eroverheen en knip dan een kruis in het EPDM.
  • Druk de flapjes naar beneden en verwerk de afvoer met bijgeleverde kit.
  • Zaag eventueel de afvoerpijp op de juiste lengte.
  • Breng vervolgens de dakdoorvoer met MS Polymeer kit aan tussen de flap van de afvoer en de EPDM-dakbedekking op ca. 2 cm binnen de rand van de flap en rond de opening.
  • Rol vervolgens het geheel goed aan. Praktische tip: wanneer u met de aandrukroller rolt, rolt u net zo lang naar buiten tot u de kit buiten de rand uit ziet komen.
  • Overtollige kit verwijdert u en werkt u netjes af.

Tip 9: Opstaande randen afwerken met aluminium daktrimmen

De aluminium daktrim wordt bovenop de EPDM-dakbedekking geplaatst. Begin met een voorgevormd 90 graden hoekstuk. De bijgeleverde verbindingsstukjes kunt u gebruiken door daktrim lengtes en hoekstukken met elkaar te koppelen. De tussenstukjes zijn ervoor zodat de daktrimmen bij temperatuurverschillen kan uitzetten of krimpen. Boor met een metaalboor de daktrim voor. Begin ongeveer 5 cm uit de kant en schroef om circa 40/50cm. Leg over de lengte van de opstaande EPDM-rand een streep kit en bevestig dan de daktrim erop. Schuif het dakrandprofiel over de verbindingsstukjes van het hoekstuk tot aan het uitstekende markeringspunt in het midden van het verbindingsstukje. De opening van circa enkele mm is noodzakelijk voor het uitzetten en krimpen van de daktrim. De naden bovenop de daktrim kunt u -indien u wenst- nog met kit afgewerkt worden.

Opmerkingen (1)

Schrijf een opmerking en deel uw ervaringen met dit bericht.